روش مطالعه متوسطه دوم (تجربی)

روش صحیح خلاصه‌برداری در زیست‌شناسی

روش صحیح خلاصه‌برداری در زیست‌شناسی

روش صحیح خلاصه‌برداری در زیست‌شناسی

سلام به مشاورانی های عزیز دلمون  !

در بحث مربوط به یادداشت برداری ، کلیات کار رو عرض کردیم حالا تو این بخش می خوایم در مورد جزئیات کار بیشتر صحبت کنیم . گفتیم که بعد از خوندن مطالب لازمه مرور داشته باشیم تا مطالب از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت تبدیل بشن اما لازمه ی مرور اینه که زمان کمتری رو صرف مطالعه کنیم و لازمه کاهش زمان مطالعه هم اینه که بتونیم مطالب رو خلاصه برداری کنیم . وقتی به یه دانش اموز ناآشنا به اصول خلاصه برداری میگیم مطلبی رو خلاصه برداری کنن گاهاً حجم مطالب خلاصه شون از حجم اصلی بحث بیشتر هم میشه چون نمی تونن از ذکر برخی مطالب جهت خلاصه نویسی دل بکنن !

با ما همراه باشید تا اصول خلاصه برداری رو بهتون یاد بدیم !

1.اصول خلاصه برداری :

  1. قبل از هر چیز این اصل رو بپذیرید که روش خلاصه برداری هر فرد با فردی دیگر متفاوته و حتی ممکنه روش خلاصه نویسی یک فرد واسه فصول مختلف متفاوت باشه !
  2. باید جرات دل کندن از ذکر برخی مطالب رو داشته باشید ، چون قراره خلاصه نویسی شما حجم کمی داشته باشه و زمان کمتری رو صرف مطالعه ش کنید .
  3. سعی کنید تو مرتبه اول خلاصه مورد نظرتون رو روی یه کاغذ به صورت پیش نویس بنویسید و بعد که بازبینی و اصلاحاتش رو انجام دادید پاک نویس کرده و آماده ش کنید .
  4. سعی کنید واسه نوشتنش از خودکارهای رنگی جهت تنوع بخشی به مطالب استفاده کنید .

5 . تو قدم اول مطالب هر فصل رو تو چند عنوان اصلی خلاصه ش کنید .

6 . قدم دوم : زیر هر عنوان کلمات کلیدی مربوط به اون رو یادداشت کنید طوری که با نگاه کردن به اون کلمات کل مباحث اصلی تو ذهنتون مرور بشه به عنوان مثال : به جای جمله ی (( اندام پانکراس یا لوزالمعده هم بخشی از دستگاه گوارش محسوب میشه و هم بخشی از دستگاه غدد درون ریز ، تو دستگاه گوارش باعث ترشح شیره گوارشی میشه که شامل یون بی کربنات و تمامی انواع آنزیم های لازم جهت گوارشه مواده ، تو دستگاه غدد درون ریز هم با ترشح دو هورمون انسولین و گلوکاگون قند خون رو تنظیم می کنن و به عبارتی تو هومئوستازی بدن نقش ایفا می کنن )) می تونیم از این واژه ها به عنوان کلمات کلیدی استفاده کنیم : پانکراس گوارش غده درون ریز شیره گوارشی انسولین گلوکاگون

  1. قدم سوم : در صورت نیاز و ضروری واسه کلمات کلیدی نکاتی رو به صورت حاشیه نویسی اضافه کنید .
  2. قدم چهارم : در این مرحله عناوین ، کلمات کلیدی و توضیحات مربوط به اونهارو به صورت یک شبکه ذهنی رسم کنید یا بهتر بگم به صورت درخت مانندی رسم کنید ، به این ترتیب که عنوان فصل رو در مرکز یادداشت کنید سپس چند شاخه رو به صورت دایره وار رسم کنید و زیر هر شاخه عناوین اصلی که انتخاب کرده بودید رو بنویسید و در صورت نیاز توضیحات رو به صورت زیر شاخه ای یادداشت کنید .سعی کنید شبکه رسم شده تون رو به صورت دایره ای در بیارید تا بتونید حتی الامکان تو یک صفحه جای بگیرن .
  3. قدم پنجم : در این مرحله با ذکر چند خط و البته کوتاه، مطالب کل فصل رو جمع بندی کنید .

10 . و در بخش آخر هم نظر شخصی تون رو در مورد این فصل بنویسید و هم توصیه های لازم جهت مرور بعدی رو یادداشت کنید ( چون ممکنه توصیه های مورد نظر فراموش بشن ) . طوری که در مرورهایی که انجام میدید قبلش با مطالعه این بخش از تجربیات قبلی خودتون بهره ببرید چون در اکثر موارد بعد از هر بار مرور کردن مطلب جدید یا ایده ی جدیدی ممکنه به ذهنتون برسه .

باور کنید اگه اصول خلاصه برداری رو رعایت کنید میشه یک فصل رو با هر حجمی از مطالبش تو یک صفحه هم خلاصه کرد . و این امر تو سال منتهی به کنکور که زمان حرف اول رو واسه دانش آموزای عزیز می زنه قطعاً مفید واقع میشه .

 

 

امیدوارم از این مطلب لذت برده باشید .                      

                                  نویسنده : کاوه شیلان آبادی

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید